Friday, October 11, 2013

Muumioita ja leegoja

Eli nyt on ollut (ja jotakuinkin jo mennyt) viikko ennen syyslomaa. Pitkästä aikaa voi myös rehellisesti sanoa että on tullut tehtyä jos mitä, ja kaikista tehokkaimmin vältelty opiskelua. :DD


Maanantaina tuli sovittua tapaaminen yhteen Suomen AMKin tehtävään liittyen (mitä pitäisi kaiken todennäköisyyden mukaan alkaa pikkuhiljaa vääntää...) joten kello 9:25 alkoi matka junalla Birk Centerparkista Silkeborgiin! Juurikaan mitään ennakkotietoja ko. kaupungista ei ollut, mitä nyt oli vähän katsellut karttaa etukäteen ja yrittänyt miettiä miten määränpäähäni pääsisin. Lisäksi sovittiin, että mikäli M omilta menoilta ehtii, tulisi hän perässä ja käytäisiin sitten vähän kurkkaamassa paikallisia nähtävyyksiä.




Junamatka kesti n. 40 minuuttia minkä jälkeen tapaamiseen pääsemiseen ajoissa jäi vielä noin tunti aikaa. Rautatieaseman täti osasi kiltisti ohjeistaa vielä kun kerroin minne mun piti päästä, mutta bussissa kun yritin selvittää millä pysäkillä pitää jäädä pois, tuli vastaan se kuuluisa kielimuuri. Voivoi :''D Siinä sitten yritettiin vääntää ja kääntää mutta suurimpana ongelmana oli loppujen lopuksi se, ettei kuski ymmärtänyt minne mun piti päästä (ilmeisesti tanskan lausumista pitää vielä harjoitella PALJON, vaikka rautatieasematäti olikin minua ymmärtänyt.. tai sitten hänellä oli turisteista enemmän kokemusta) mutta onneksi sattui olemaan mukana tuon henkilön, jota olin menossa tapaamaan, käyntikortti! Jes. Näin matka jatkui sitten kuskin takana istuen (hän viittilöi että näyttäisi kun minun olisi jäätävä pois..). Mummoja tuli sisään ja ulos. No, perille päästiin ja tapaaminen meni mukavasti. (Vaikka respassa sain TAAS näyttää sitä käyntikorttia kun ei respan henkilökunta ottanut selvää ketä olin tulossa tapaamaan...)

Takaisinpäin olikin sitten säkäpeliä etten odotuttanut herra M:ää rautatieasemalla tuntia. Koska en tietenkään osannut etsiä sielä asemalla sitä aikataulua jouduin jonkunverran arpomaan mistä pääsisin takaisin keskustaan, ja kun havaitsin että bussinumero ensimmäisellä pysäkillä (joka oli vastapäätä sitä missä olin jäänyt ulos tullessa!) vieras ja että joutuisin odottamaan melkein tunnin, lähdin laahustamaan tulosuuntaani ja 300m päästä löysinkin seuraavan pysäkin jossa odotti jo joku. Ja hetken päästä siihen alkoi kerääntyä lisää ihmisiä. Olin että "jes!". Ei tarvinnut odottaa kuin muutama minuutti ja bussi saapui.. tietysti yritin vielä varmistaa että pääsisin oikeaan paikkaan: "Kør det her til togstation?" Voi moro. Hetken ajan mietin jo että olen todella huono koska kuski katsoi muhun niin tyhjällä ilmeellä kolmen sekunnin ajan... Mutta totesikin sitten että "ja!". *Huh*.

Noniin. Poikaystävä löytyi asemalta nopeasti ja sitten lähdettiin kulkemaan kaupunkia pitkin ensimmäisenä kohteena Silkeborgin museo jonka vetonaula on maailman parhaiten säilynyt suoruumis - Tollundin mies (kyllä, kahta reilu parikymppistä kiinnostaa käydä katsomassa 2350 vuotta sitten kuolleita muumioita terrasikaljan sijaan...). Museo löytyi kohtuu kivuttomasti - olinhan porhaltanut siitä jo kahdesti bussilla ohitse!

Museo oli kaksiosainen (?) nätti vanha rakennus piharakennuksineen. Näytteillä oli keramiikkaa, lasitaidetta, vanhoja aseita, koruja, välineitä, pronssikautista kamaa (mm. jättimäinen ruukku!), rengashaarniska (tuli mieleen Frodon mithrilpaita.. älkää kysykö :DD) ja tietysti tanskalaisen käsityökulttuurin tms. helmiä (paljon sinistä: farkkuja, posliinia..).

Ja koska ystävällinen setä siellä museon "respassa" vastasi myöntävästi kysymykseeni valokuvauksesta, niin tässähän niitä kuvia tulee! :) // As the friendly man at the museum's reception said "yes" to my question about taking photos, here comes a little ad: visit MUSEUM SILKEBORG!











Ja tietysti käytiin katsomassa myös museon vetonaulamuumiot: Tollundin mies ja Ellingin nainen. No, Tollundin mies oli todella jännä siinä että se (vai hän??) näytti aivan vahapatsaalta.. kasvot olivat todella hyvin säilyneet ja ruumis muutenkin, mitä nyt vaikutti vähän siltä että sisäelimistä ukko oli tyhjentynyt jo ajat sitten.. siinä missä Elling girlistä oli enää käytännössä tukka jäljellä. Mutta kiintoisaa, tosi kiintoisaa, vaikken itse haluaisi tuommoisia löytöjä mistää rämeestä tehdä!




Niin ja tietysti pohdistaa herätti myös tämä pieni fakta.. Tollundin mieshän oli ilmeisesti hirtetty ja upotettu suohon jonkinlaisena uhrauksena jumalille... ja löydettäessä ruumis oli alasti.. mutta sen päässä oli nahkalakki? Miksi??

No museon jälkeen ajateltiin sitten vielä kävellä katsomaan Silkeborgin linnan raunioita (ruins). No, ensin erehdyttiin kiipeämään aluesairaalan pihaan. No, tuli sekin nähtyä. (Silkeborgissa oli myös paperimuseo, mutta sanotaanko että nuo paperitehtaat ny sinänsä on jo tavallaan nähty niin :D ei nyt ainakaan tällä kerralla tullut käytyä.) Sitten katsottiin vähän karttaa ja lähdettiin harhailemaan kohti tarkemmin määriteltyä sijaintia. Ja no, oikein nauratti kun vihdoin löydettiin perille. Tai kun M:n mapsit sano että ollaan ihan vieressä tai kävely ohi. No - eihän me oltu tajuttu että tuo "ruins" meinasi enemmän muinaislinnaa kuin raunioita! :D Siitä linnoituksestahan ei ollut kuin kuoppa jäljellä!!! No, iha hauska - tuli sekin tsekattua!





Sitten lähdettiinkin Silkeborgin keskustan (kauppakadun) kautta kotimatkalle. Kaunis kaupunki - suosittelen käymään.






Että semmonen seikkailu.


Okei. Tiistaina olikin sitten se kaikkien odottama koulun vaihtareille järjestämä retki vierailulle LEGO Grouppiin ja Legolandiaan!

Aamu alkoi rattoisasti n. 40 min bussimatkalla Billundiin ja Legotehtaalle. Saatiin oikein kunnon yritysesittelyt, tuotekehittäjän esitys/luento tms., voileipiä ja kahvia sekä tietysti leikkiä leegoilla! Lisäksi meidät vietiin tehdaskierrokselle katsomaan, kuinka leegoukot koristellaan ja kasataan. Oikein mielenkiintoista! (Vaikka vähän tuntui ettei moni kanssaopiskelija ollut koskaan käynyt tehtaassa.... -.-)

Tällä "susibussilla" kuulemma kuljetetaan myös paikallista futisjoukkuetta, FC Mitjyllandia! // They told that this "wolf buss" also takes the local football team FC Mitjylland around!

Ankka ja paloauto joka jäi kahta palikkaa vaille ohjeiden mukaan kasatusta. // A duck and a firetruck.

Oorrait. Sitten päästiinkin asiaan eli meidät kyyditettiin Legolandian porteille. Vähän vaikutin jo pettyneeni koska paikka vaikutti ohi ajettaessa melko pieneltä ja kälyseltä, mutta.. kun sisään päästiin, niin olihan se ISO! Wikipedian mukaan taisi olla jotain 38 000 m2, eli hehtaarin pienempi kuin esim. Särkänniemi.. Eli sitä leegoo sitten kyllä riitti ja kaikkee hienoo siitä olikin sinne väsätty!




Nelisen tuntia meillä oli aikaa ennen kuin bussi meidät noutaisi takaisin Herningiin ja täytyy sanoa että kiire tuli.. etenkin postikorttien kanssa! Hauskaa sinänsä, tuli sitten noukittua vähän varman päälle niitä postikortteja siellä kaupassa xDD


Tällaiset meitä oli porttien ulkopuolella tervehtimässä (muunmuassa). // The welcome committee.


Olemme juurikin saapumassa Leegojen maailmaan.. // Arriving to the world of Legos.











Oli muuten pikkasen korkee toi pilvenpiirtäjä... // The tower was really high.. seriously!

Tämä taitaa löytyä vähän isompana pääkaupungista. // Also to be found in Copenhagen.





Abu Simbel.







Ja lisäksi Leegolandiasta löytyi myö PINGVIINEJÄ!




Lisäksi nähtiin kaikenlaisia kevennyksiä..


Joku on vissiin ollut tossa kyydissä kohtuullisen kauan. // Someone's been having a ride.. for a while...


Jotain SUURTA on tekeillä.. // Something BIG is coming..


Okei. Eiköhän tämä tästä :D Kello 18:00 lähdettiin takaisin kohti koulua ja kotia nälkäisinä ja väsyneinä. Kyllä tuli uni!


Torstaina oli sitten vielä rekrymessut Aalborgissa (kaupungissa emme M:n kanssa vierailleet koska havaitsimme isossa porukassa liikkumisen ongelmat..) no, eipä meille vaihtareille kauheasti mitään tarjottu, pyydettiin vain vierailemaan sivuilla ja kyttäämään mahdollisuuksia sitten kun harjottelut yms. olisivat ajankohtaisia. :) Ja korruptiolahjoja tietysti sateli.....


Jes. Ei kai tässä muuta kuin kohta luennolle aiheena Strategiat... ja sitten viikonlopun viettoon.

Morjens! -L

No comments:

Post a Comment